Maria maailm

Koht, kus kirjas kõik vahvad sündmused, mida tahaks teistega jagada ja hiljem meenutada

pühapäev, aprill 16, 2006

Tissist prii !!!

Nüüd võime meie teatada, et Maria lõpetas hiljuti tissisöömise ja astus sellega sammukese lähemale iseseisvale elule :-) Rõõmu kui palju meie pisikeses peres.
Tegelikult oli asi nii, et kunagi ammu otsustas emme, et imetab Mariat umbes täpselt kuni aastaseks saamiseni. Naistearstki oli omalt poolt südamele pannud, et kauem küll ei peaks rinnaga toitma, et see võivat hiljem rinnavähki soodustada ja mis kõik veel. Vahepeal oleme muidugi teada saanud, et nii see siiski ei ole. Meie beebikooli õpetaja ja imetamisnõustaja väitis suisa vastupidist, et mida pikem on olnud imetamise periood, seda paremini ollakse fertiilses eas selliste hädade eest kaitstud. Ja pikem imetamine tähendab siis seda, et igat last on imetatud vähemalt üle aasta, mitte et seitset last on imetatud igat üht mõned kuud.
Aga tulles tagasi meie tissisaaga juurde. Natukene enne aastaseks saamist olime lõpetanud päevased tissitoidukorrad ja kui Maria aastaseks sai, siis proovis emme ka öist tissi ära jätta. Möödus vähem kui kakskümmend minutit kui emme õistis, et niimoodi ta lapsel röökida ei lase ja tissitamine läks rõõmsalt edasi. Oli öid kui Maria sõi 5-6 korda. Emme lootis salamisi, et äkki otsustab Maria ise ühel heal päeval, et ei taha enam tissi. Otsustasime proovida meie imetamisnõustaja soovitatud nö "ära paku-ära keela" meetodit. See käis nii, et kui Maria öösel ärgates just tungivalt tissi ei küsinud ja õrna silitamise saatel uuesti uinus, siis nii see jäigi. Emme lihtsalt niisama tissi suhu ei toppinud. Ja hakkasidki tissikorrad vähenema. Mõni aeg tagasi saabusid sekka ööd, kui Maria enam ei ärganud või kui ärkas, siis tissi ei küsinud. Ja nii ta läks ...
Nüüd võime omale heale kogemusele toetudes kõikidele võõrutamisele (mulle ei meeldi see sõna kohe üldse mitte) mõtlevatele emmedele kinnitada, et loomulik võõrutamine (nagu meie seda nimetasime) on tõepoolest võimalik. Kui on õige aeg!
Tuleb siiski märkida, et pisikese piimapudeli peame ööseks ikka voodi kõrvale varuma, sest tihtipeale läheb Marial hommikupoole ööd lihtsalt kõht tühjaks ja kui ta siis häälekalt mämm-mämm ütleb, siis silitamine ajab ta pigem marru kui uuesti magama uinutab. No kui ikka päeval eriti midagi ei söö, siis hommikuni välja ei vea jah. Arusaadav, aga paraku ei saa meie väike neiu veel aru, et päeval peaks korralikult sööma. Aga see söögijutt on hoopis teine jutt ;)
See oli meie tissijutt!!